2017. június 12., hétfő

A halál végnapjai

Mujdricza Péter könyvszemléje:


Yuval Noah Harari: Homo Deus - A holnap rövid története

A halál végnapjai

"A 21. században az ember jó eséllyel kísérletet tesz a halhatatlanság elérésére. (...) Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata nem azt mondja, hogy mindenkinek joga van az élethez kilencven éves koráig. Azt mondja: "minden személynek joga van az élethez", és pont. Ennek a jognak nincs lejárati dátuma.
(...)
Legnevezetesebb példaként említhetjük a gerontológus Aubrey de Greyt vagy a polihisztor és feltaláló Ray Kurzweilt (az USA Technológiai és Innovációs Medáljának 1999-es nyertesét.) 2012-ben Kurzweilt kinevezték a Google fejlesztési igazgatójának, majd a Google létrehozott egy leányvállalatot, a Calicót, amelynek deklarált feladata "a halál megoldása". Nemrég a Google egy másik halhatatlansághívőt, Bill Marist tette meg a Google Ventures befektetési alap elnökévé. (...) A Google Ventures 2 milliárd dolláros portfoliójának harminchat százalékát élettudományi startalapokba fekteti, többek közt az élet meghosszabbítását célzó projektekbe. Maris egy amerikai futball hasonlatot használ a halál elleni harcukra: "Nem néhány yardnyi területet akarunk szerezni. Meg akarjuk nyerni a meccset."
(...)
Meglehet, a történelem eddigi háborúi és konfliktusai csupán halvány előképei lesznek az igazi küzdelemnek: az örök ifjúságért folytatott harcnak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Van egy rossz (vagy jó) hírem: a testünk alacsony hőmérsékleten működő gőzgép !

"Living cells are chemical engines that function at   constant temperature." Lehninger-Nelson-Cox: Principles of Biochemistry, ...